Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Trenger vi 9’er fotball?

Etter å ha studert konseptet 9’er fotball i noen år må jeg si meg undrende til spillformen. Baneforhold og størrelse er en ting, men det er selve nytteverdien jeg vil belyse litt. Meningen og tanken bak det er velmenende, men i praksis er det kanskje ikke en fullgod løsning.

Hvileår
Meningen bak 9’er var å gjøre overgangen til 11’er så smidig som mulig. Dette året imellom har dog lite å si i forhold til å ta steget over på stor bane. Mye av årsaken er at kampene spilles på tvers av banen, noe også mange av 7’er kampene gjør. At det da skal plasseres 4 spillere ekstra på banen i forhold til 7’er og når spillerne attpåtil har blitt eldre, er veldig snodig. Her blir det trangt! Dette året med 9’er burde sløyfes helt og man er i 13 års alderen klar for den store banen mener nå jeg. I noen kamper spilles det på forholdsvis stor bane med begge målene på 16 meter streken. Dette er en veldig lur løsning dersom banekapasiteten tillater det, men da er vi veldig nære å dekke en hel bane. Med de to ekstra spillerne vil laget være komplett og med god avstand mellom alle.

Internasjonaltsports-ground
Formålet med 9’er var også at det skulle bli flere balltouch på hver spiller i forhold til 11’er. Mulig at man kan lese dette på statistikk, men forskjellen blir så liten at effekten blir totalt fraværende. I andre land starter dessuten spillerne å spille på stor bane mye tidligere enn her i landet. Jeg vil hevde at disse spillerne vil ha mye bedre fysisk grunntrening enn våre spillere. Det å bygge løpskapasitet er viktig og da er det ikke en god ting av spillere i 13 års alderen lunter rundt i 9’er spill en hel sesong på en tilnærmet 7’er bane. Skal vi henge med ute i Europa på aldersbestemt nivå så må likheten i spillformen være der. Alle balltouch og involveringer skal man jobbe med under treningsøkter, mens i kamper må det taktiske øves på. Alt dette henger sammen og er en del av helhetsbildet.

Målstørrelse
En litt artig tanke er om man gjør et kompromiss. Hva med å spille kampene med 11 spillere, men med 7’er mål i 13 års alderen som erstatning for 9’er? En 12-13 år gammel keeper er ofte ikke stor av vekst og ofte uegnet til å dekke et stort mål, men utespillerne har ingen problemer med å takle stor bane. Kan dette være noe for neste fotballting? Det er heller tvilsomt om NFF godtar endringer i reglene og i spillformen 9’er, men kanskje verdt forsøket.

Spille opp
Jeg har full forståelse for at klubber melder seg opp et alders nivå for å slippe 9’er fotballen. Det er klumpete og lite gunstig. Fysikken er såpass god i dette året, slik at mestring og ferdighet kommer i kollisjon med banestørrelsen. Tilbakemeldingene fra de lagene som spiller opp et alders nivå er også gode, slik at argumentet med å droppe 9’er forsterkes. Vi må slutte å skape fikse og smarte idéer her i landet og heller se ut i Europa om hva de holder på med der og i hvilken alder. Dessuten er også 11’er banene her i landet i så ulik størrelse at det blir tøys å argumentere for 9’er med at det er for stor bane for 13 åringer.

-Fotballhue-

Blogglisten hits