Kategorier
Høye innlegg

Tyggis under skoa

Nok en gang tar jeg fatt i tastaturet for å dele min bekymring rundt norsk landslagsfotball. I går i Baku kom det som kan sies å være bunnivået så langt. Å tape 1-0 mot Aserbajdsjan er ikke noe vi bør se på som greit. Det er et kollektivt ansvar. Å løpe rundt med tyggis under skoa skaper aldri gode resultater.

Enkeltspillernes påvirkningfotballhue_tyggis
Når jeg skriver at spillerne har tyggis under skoa, mener jeg at det går så ufattelig tregt å bevege seg i alle retninger. I tillegg står jeg fast ved det faktum at det er en skikkelig møkkajobb å spille spiss på vårt landslag. Å være enslig spiss på topp, stadig vekk motta en langpasning og så se at ingen spillere flytter seg fremover på banen. Det må være det minst motiverende som finnes ute på en fotballbane. Forventes det da at man skal vende opp mot et etablert forsvar og score mål? Er det taktikken?

Forflytning i alle retninger er på et kritisk nivå. Det er ingen som tar et nytt løp etter å ha slått fra seg ballen, men blir stående for å se på hvordan det går. Man orker ikke å ta et løp på 3 meter for å dekke opp en ikke markert motstander (scoringen). Om vi skal hamle opp med motstanderne ute i Europa, kan vi ta en kikk på de første 20 minuttene av kampen mellom Italia og Spania denne uken. Der ser vi pasninger og mottak på et skyhøyt nivå og massevis av bevegelser uten ball. Det ble slått rett under 1000 vellykkede pasninger i den kampen. Dette handler om å ha den riktige innstillingen for å kunne flytte beina fra A til B. I tillegg vilje til å gjøre enkle tekniske spark på ballen korrekt. Skal vi til et EM eller VM er det faktisk på dette nivået vi bør være.

Enkeltspillernes påvirkning av spillet har så stor betydning for å vinne fotballkamper. Dersom 3-4 spillere er så tafatt at de ikke evner å løpe litt, vil alt det kollektive kollapse. I går ser vi at enkeltspillere bomme på enkle pasninger. Enkelte mottak har så lite følelse at man skulle tro noen hadde grankvister som legger. Noe annet som irriterer meg er at man ikke forstår hvor lagkameraten mest sannsynlig ønsker at bevegelse skal komme for å kunne gjøre et godt handlingsvalg.

Taktikken som rammer oss
Det er enkelt å kritisere trenerne for valg av kampplan. Når man taper er det alltid på det rent tekniske det letes etter feil. Jeg har stor medlidenhet for Høgmo når han ser at laget ikke gjør de oppgaver de skal. Resultatene uteblir når laget ikke fungerer. Det er sikkert gode hensikter og på papiret gode taktiske valg Høgmo har med seg ned til Baku. Det jeg ikke synes er greit er hvilke grep som blir gjort for å snu noe som ikke ser ut til å fungere allerede fra et tidlig tidspunkt av kampen.

Å ligge med en ensom spiss på topp har vært vanlig i norsk landslagsfotball. Som tidligere nevnt er jeg ikke en tilhenger av denne formasjonen på grunn av dårlig bevegelser fremover. Vi bør i neste kamp spille med to spisser, eller kanskje en 4-3-3 formasjon. Når den lange ballen blir slått opp i angrep kan vi få flere bevegelser og spissene kan samarbeide om å spille seg forbi. Hvorfor skal vi ligge så sinnsykt langt tilbake på banen når vi har så lite trøkk fremover? For å spille med en spiss på topp bør vi ha spillere som kan komme på raske kontringer og kanter med en voldsom fart. I tillegg backer som er med i angrep. Lite av dette finnes i dagens landslag.

Den eneste som gir meg et håp om en lys fremtid med det norske landslaget er Aleesami. Han spiller slik en back skal og er like farlig fremover på banen, som han er trygg bakover. En klassespiller! Diomande er også en bra spiller, men en vi burde ha brukt mer inne foran motstandernes mål. King og Diomande hadde blitt en finfin duo på topp med både fysikk og målteft. Jo Inge Berget har evnen til å ta seg fremover på venstrekanten med rå fysikk og enkelt spill. Der kan vi skape noen farlige sjanser i kombinasjon med de to nevnte spisser ventende inne foran mål. Høyresiden vår er en utfordring slik den fremstår i går kveld. Der er jeg litt tom for alternativer når vi heller prioriterer at U21 laget skal få resultater. Møller Dæhli og Ødegaard er spillere som bør inn i troppen igjen og Samuelsen må få spille mer.

Hva skjer fremover?
En ting som er helt sikkert er at det må noen nye hoder inn som klarer å tenke nytt og som blåser en ny optimisme inn i garderoben. Om han heter Skullerud, Rekdal, Nordlie, eller Solbakken er jeg ikke så opptatt av. Vi må renske opp i troppen og tenke nytt. mange av dagens spillere virker mett og fornøyd med rollen som landslagsspiller og bør holde seg hjemme i sine flotte hus og fine biler. La oss bygge videre på unge sultne spillere som virkelig ønsker dette. Gi blaffen i neste VM! Der har vi ikke noe å gjøre. Dagens nivå og innstilling er ikke god nok.

Høgmo klarer ikke å få mer ut av dette laget og han har gjort sitt beste  i flere år. Han har ikke klart å finne oppskriften på gode resultater og bør derfor gi seg. Han er en flink trener, men noen ganger er det bedre å slippe til andre. Dette handler om landet og ikke å tviholde seg til en stilling han liker. Høgmo får seg sikkert en bra trenerjobb etter at jobben med Norge er over. Ingen er sure på bare han, men det kollektive som landslaget har prestert som en gruppe. Dette er komplisert og analysen av alt gir kanskje ikke noe godt svar på hvorfor det ikke fungerer. Akkurat nå vil det gi en positiv effekt å endre kurs og med nye hoder på plass i garderoben.

Bør ikke være overrasket
En annen ting jeg har grublet over siden dommeren blåste av kampen i går er hvorfor folk er overrasket. Det norske landslaget har jo ikke vane for å spille knallbra og vinne massevis av kamper? Vi har kommet oss til noen sluttspill og har gjort gode kamper mot gode lag, men det er så sjeldent at folk prater om de kampene enda. Det er hyggelig å se målene som vi scorer på Spania, Brasil, England, Tyskland, Mexico osv, men dette er kun enkelttilfeller. Norge har aldri vært stabile på et godt nivå og det er her vi må ta fatt. I tillegg er disse gode minnene begynt å bli så gamle at vi aldri bør prate om de annet enn i dokumentarfilmer.

Nullstill alt og start på nytt. Ta en reboot av landslaget og tenk frem mot neste EM kvalifisering. Få inn U21 gutta og bygg laget rundt denne kjernen. Jeg lurer nesten på om vårt U21 lag hadde vunnet over A-landslaget…

-Fotballhue-

Blogglisten hits