Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Uorganisert fotball

Det er ikke alle som spiller på et lag og i en klubb. Det er heller ikke alle som har muligheten til å bli med i organisert idrett, eller har lyst. Allikevel elsker de fotball og ferdighetene er utrolig bra. Det disse barna sliter med er å få nok banetid og de blir ofte kastet vekk når det kommer et lag for å trene. Kan vi bli flinkere til å legge tilrette for de barna som har lyst til å spille, men som ikke er organisert?

Uønsket
I vinter var jeg på besøk på Ferdbanen ute på Bygdøy. Der har de montert opp et skilt der de forbyr uorganisert aktivitet. 1935226_10207784470444206_1742635489011145054_nBanen er nok privat eid, men er det moralsk riktig å politianmelde uorganisert aktivitet? Bør idrettsanlegg være fri ferdsel, spesielt når vi snakker om kunstgressbaner midt i en by? Jeg har forståelse for at gressbaner bør vernes om, men ikke en sliten kunstgressbane. Dersom uorganisert fotball er et problem for bebyggelsen rundt, bør man se seg om etter et annet sted å bo. Denne banen ligger attpåtil inntil E18 og bråket fra den overdøver barnas skriking. Jeg har sett mange eksempler på at trenere jager unger som i det hele tatt oppholder seg på innsiden av gjerdet av fotballbanen. Dette er lek og det er aktivitet, noe som bør være en folkerett dersom det er plass nok til alle utpå banen. Det gir ikke noen motivasjon til å holde seg aktiv dersom man hele tiden skal føle seg uønsket. Politianmeldelse er å dra det altfor langt. Jeg har valgt å bruke bildet fordi det henger ute offentlig og fordi klubben ikke legger skjul på sin holdning til uorganisert fotball.

Tilrettelegging
At unger vil holde på med en aktivitet er helt supert. At enkelte ikke har mulighet eller lyst til å trekke på seg en drakt skal ikke bli en straff. Her har klubbene i nabolaget et ansvar. Disse barna går også på samme skole som spillerne på laget. Rollen som en aktivitetsleder bør derfor tas på alvor. Dette har en forebyggende effekt på barna, som snart skal bli ungdommer. Dersom du ser disse igjen om 5-10 år vil de kjenne deg igjen fra fotballbanen, selv om de ikke spilte på laget ditt. Dersom du opp gjennom oppveksten har vært grei, lagt tilrette og pratet noen ord med de, vil de nok oppfatte seg som er person de kan stole på. Det kommer også godt med dersom ungdommene er ute i hardt vær. Hva skal så til? Under treningsøktene er det alltid et lite hjørne som laget ikke bruker. Bruk 4 kjegler på de og organiser smålagspill for de. Det tar deg 30 sekunder og du har kontroll på hvor de er. De legger heller ikke beslag på noen mål som dere sikkert trenger til øvelser og spill. Gleden disse barna vil føle er helt enorm. På søndag kom det noen barn for å spille fotball «midt i» oppvarmingen vår. De var 7 små og skjønte ikke hvorfor de ikke kunne spille akkurat der og på det målet. Mitt lag skulle spille på kjegle mål, så jeg flyttet heller vår bane 10 meter. Mange andre vill kanskje har bedt barna pelle seg vekk? Under hele kampen vi spilte, hadde de sitt eget spill i det ene hjørnet jeg klarte å tilrettelegge for de. Mer vanskelig er det faktisk ikke.

Oppførsel og ansvar
Det er nok ikke alle tilfeller som er like hyggelige. På sommeren er det mange eldre ungdom og voksne som tar seg tilrette på banene rundt omkring. Her er det både musikkanlegg og grillfest om hverandre. Det har vært tilfeller der de nekter å flytte på seg fordi det skal være kamp eller trening. I mange tilfeller blir det en aggressiv tone mellom trener og de uorganiserte. Mange ganger er det også slik at det oppstår situasjoner ute på banene under uorganisert spill som slett ikke er hyggelige. Slåsskamper, mobbing, ramponering og forsøpling. Dersom dette oppstår og det er mulig å ta noen på fersk gjerning kan det være på sin plass med en bortvisning fra anlegget. Alle barn og voksne har et felles ansvar for at lek og ferdsel skal foregå på en god og ansvarsfull måte. Det er ikke alltid like enkelt. Det som uansett er gjentakende er at det ofte er de organiserte som driver med forsøpling og ramponering, men når det foregår uorganisert spill. Det blir derfor en altfor enkel løsning å legge skylden over på de uorganiserte når det kommer til ødeleggelser på anleggene.

Talenter på løkka
Jeg kikker ofte på de som spiller uorganisert for å se hvordan ferdighetene er hos de. Jeg blir til stadighet overrasket over nivået enkelte av de har. Finter sitter som en kule og bevegelsene er helt fantastiske. Fysisk sett er det heller ingenting å utsette. Er det mulig å få disse barna inn i organisert idrett på noen som helst måte? Kan det være en tanke å skape en skolelags turnering, cuper for uorganiserte, eller kanskje en fotball festival for hele nabolaget? Det er ingen tvil om at det er mange talenter som går tapt her i landet fordi barna ikke har mulighet til å delta i organisert idrett. Tiltak må på plass og her må man tenke litt kreativt. Idrett i Norge har blitt en smule alvor og det er ingen plass til selve bredden innen det vi kaller breddefotball. Klubbene er avhengig av medlemmer og innbetaling av kontingenter, men det er flere organisasjoner her i landet som burde vurdere fotball som et forebyggende og sosialt tilbud, i tillegg til det andre gode arbeidet de utfører.

Det er avslutningsvis verdt å nevne at mange av verdens beste spillere startet opp med uorganisert spill. De ble til slutt oppdaget og gitt muligheter som de tok godt vare på. Finnes det slike spillere rundt på løkkene her i landet?

-Fotballhue-

Blogglisten hits