Kategorier
Høye innlegg

VM syken herjer

PLING! Jeg skvetter til og nærmest løper fra kjøkkenet der vannet fosskoker. Noe har skjedd. Det har faktisk blitt flyttet en brikke. Hvor? VM syken herjer landet, men jeg forstår ingenting. Allikevel har jeg blitt en sjakkidiot. Livet har blitt sort-hvitt.fotballhue_sjakk

Jeg skal være ærlig å innrømme at jeg aldri har sett på sjakk som en idrett. Brettspill er forbeholdt nedsnødde hytter på fjellet og dager der regnet fosser ned. Jeg har også sett greske pensjonister sitte med de grå hattene sine ute på et torg med sjakkbrettet mellom seg. Det står dessuten en flaske Ouzo mellom dem også, men det har lite med sjakk å gjøre. Dersom brettspill var en idrett ville jeg ha stilt på startstreken i VM i LUDO og Stigespillet. Jeg ville gjerne spilt mot en av de greske pensjonistene i første kamp.

Den siste uka har jeg snudd totalt om på mitt syn på sjakk. Dette er The Battle Of Minds! Her sitter Carlsen, og han russiske jeg aldri husker hva heter, med hodet i hendene sine. De tenker så det braker og ligger flere trekk fremover i tid før de endelig kan bestemme seg for at, joda, bonden må flyttes en rute frem. Den ene ruta kan forandre kampbildet helt. Eller heter det partiets fremtid? Jeg er ikke helt sikker og kvier meg for å snakke sjakk på åpen gate.

To kvelder har jeg fulgt sjakk-TV på NRK. Jeg har ikke peiling på hva de forskjellige brikkene heter, ei heller hvordan de kan bevege seg rundt omkring. Allikevel følger jeg spent med og ser på denne berømte pila. Det sier PLING og jeg jubler! Jeg roper til kona på andre siden av stua om at Carlsen leder med 0,1. Men, 0,1 hva da? Jeg legger merke til at hesten ikke har flytta seg noe særlig og lurer på om det er fordi ikke bonden befinner seg i nærheten. Hva er vel en hest uten en bonde eller rytter? Jo, en villhest. Disse må jo kontrolleres.

Jeg blir helt gal av disse plingene. I går satt jeg på kanten av stolen i stua og sov uten at ryggen var borti sofaputa. Med et PLING, våknet jeg og sto plutselig helt forfjamset på bena. Hva er det som skjer med meg? Jeg var satt helt i sjakk da jeg så at pila sto lengst til venstre. Falsk alarm. Det var en systemfeil. Fortsatt ørliten ledelse til Carlsen. Spillet fortsetter.

Etter å ha falt helt ut av det på grunn av plutselig søvn, våknet jeg opp med telefonen i hånda i dag morges. Makan! Jeg hadde gått glipp av alt sammen og nå som pila viste at det gikk så innmari bra. Jeg blar opp på den første nettavisen jeg finner og ser til min fortvilelse at det endte uavgjort. Hæ? Hvordan gikk dette til? Jeg kunne trengt en liten rute oppe i displayet på mobilen med sjakkstudio 24/7 for å få høre ulike teorier og prat om sjakk. Fremdeles skjønner jeg 0% av spillet, men er like ihuga.

NRK har gjort og gjør en fantastisk innsats når det gjelder dekningen av VM. Å skape en maraton sending om sjakk vil jeg se på som en vanskelig oppgave. Dette er på mange måter VM i venting. Tomrommet mellom det jeg velger å kalle plingene, men som jeg har lært heter et trekk, er utrolig underholdende. Taktikk og meninger deles med entusiaster og sånne som meg. De uten forståelse. Jeg gleder meg allerede til neste sending og lar min Netflix konto stå urørt.

Under alle de sendingene jeg har sett på sjakk-VM har jeg skult bort på sjakkbrettet mitt som ligger oppå en hylle. Der ligger fremdeles alle brikkene, om det heter brikker, fremdeles innpakket i plast. Kanskje jeg en vakker dag om ikke så lenge tar brettet i bruk. Jeg gleder meg til å sette familien i offside! Som Real Madrid supporter vil jeg alltid velge hvite brikker. Den saken er udiskutabel.

-Fotballhue-

Blogglisten hits